Sunday 25 May 2014

Resepi Pulut Mangga Mudah & Sedap

As- Salam..

Jom try resepi pulut mangga nie pulak sementara musim Harum Manis nie..tak harum manis pun.. mangga ape2 boleh je.. yang suka pulut-pulut nie sebenarnya bukan lah saya.. tapi en suami.. setelah di google2 nielah resepi yang saya dah try dan bestlah.. bolehla nak jamu family petang2 hari.. atau kawan2 ofis..

Resepi Pulut Mangga Mudah & Sedap

Bahan-bahan.

4 cawan beras pulut @ 500 gm
1 kotak santan- jadikan 750 gm
Daun pandan
6 sudu teh tepung jagung
2 sudu teh tepung beras
Garam
9 sudu Gula
Mangga

Cara-cara

  • Panaskan kukusan, dan basuh beras pulut.. toskan beras pulut sementara tunggu kukusan mendidih.
  • Masukkan beras pulut ke dalam loyang dan masukkan air putih selaras dengan beras pulut tadi.  Untuk 4 cawan beras ambil masa 20-30 minit untuk pulut masak.
  • Sementara menunggu pulut masak, kita sediakan sos santan.
  • Masukkan semua santan ke dalam periok.. tambahkan garam dan 3 sudu gula
  • Masak sehingga mendidih dan ketepikan separuh.
  • Untuk sos santan.. Bancuh tepung beras dan tepung jagung kedalam bekas bersama 1/2 cawan air dan campur bersama lebihan santan tadi. Masukkan 6 sudu gula atau ikut tahap kemanisan masing-masing.  Masak sehingga mendidih, agak pekat dan ketepikan..

    Ni rupa sos santan untuk di makan bersama pulut nanti
     
  • Periksa pulut setelah 20 minit sekiranya pulut dah masak.. keluarkan..



 
Pulut ni kaler hijau sebab saya letak paste pandan.. tak sempat beli daun pandan pulak..

  •  Transfer pulut ke dalam bekas besar sikit untuk mudahkan kita menggaul. Masukkan santan yg kita asingkan tadi kedalam pulut sementara pulut masih panas sedikit demi sedikit.. hingga mesra.. kita akan nampak pulut berkilat.. Siap.
  • Seterusnya hidangla kedalam pinggan bersama Harum Manis/ apa jenis mangga.

  • Kalau ada lebih bawak pergi ofis.. jamu kawan-kawan.. :)

Semoga menjadi perkongsian resepi yang bermanfaat...

1 comment: