Sunday 25 May 2014

Resepi Nasi Mandy (Nasi Arab paling mudah)


As-Salam..


Untuk first entry nie saya kongsi masakan favorite saya & Affi ye.. susah rupanya nak commit mengupdate blog nie.. selama ni ingat senang.. terbengkalai, dah bersawang baru nak update..


Senang je masak nasi mandy nie.. dari membazir bayar berbelas RM baikla kita singsing lengan masak je sendiri... kan.. ok.. jom kita tengok cara-cara memasak nasi mandy ye.. resepi nie untuk 7-8 orang makan complete dengan salatoh & zabadi skali.. Kalau tak ramai separuhkanla semua bahan-bahan ye..


Bahan-bahan


 Bahan A (Untuk Ayam & Air untuk nasi)

1 ekor ayam di potong 8 @ ikut suka

1/2 cm halia di mayang

1 sudu teh serbuk ketumbar 

1 sudu teh serbuk jintan manis 

1 sudu teh serbuk jintan putih 

1 sudu teh serbuk kunyit 

1 sudu teh serbuk lada hitam 

1 helai daun salam 

1 sudu makan minyak zaiton

1 biji tomato di potong dadu

1 labu bawang merah dipotong dadu

1 liter air (agak2 ayam tenggelam) 

Garam dan gula secukup rasa  









Bahan B (Untuk nasi)

4 cawan beras

1/2 cawan minyak zaitun  

2 labu bawang besar - potong dadu 

5 ulas bawang putih - mayang 

1/2 cm kulit kayu manis 

1 kuntum bunga lawang 

2 biji buah pelaga 

5 tangkai bunga cengkih 

1 helai daun bay

1 ketul arang - dibakar hingga jadi bara 








Cara-Cara



Panaskan minyak zaiton dalam periok, kemudian tumiskan bawang, halia.
  • Biarkan sehingga naik bau dan masukkkan pula tomato.
  • Setelah agak-agak layu.. masukkan bahan-bahan kering tadi-(dalam pic semua yang dalam sudu tu dan daun bay)
  • Tumis sekejap dan masukkan air.. tunggu sehingga air mendidih kemudian masukkan ayam.. diikuti garam dan bahan perisa(saya tak letak sebab rempah2 tu dah cukup rasa)
  • Masak la sehingga ayam tu betul-betul masak.




                              -  Inilah rupa bila ayam tu dalam periok.



  •  Settle bahan-bahan A, kita sambung bahan B pulak, untuk masak nasi. 
  •  Panaskan minyak zaitun dan tumiskan semua bahan bahan tumisan sehingga naik bau. 







  • Masukkan beras dan goreng seketika 5-10 minit je.


  • Masa beras tu siap digoreng, confirmed yang ayam (bahan A) dah masak time nie.. angkat ayam kemudian toskan.. dan ambil air rebusan dan bolehlah disukat air tu untuk nasi..

Ukuran untuk air:

 1 cawan = 1 ¾ cawan air

- nie untuk yang suka nasi tak terlalu keras.. kira sedang-sedanglah.

Ada yang suka 1 cawan = 1 ½ cawan.. ikutla selera masing-masing.

 







  • Lumurkan ayam ini dengan minyak zaiton. Ketepikan. 











  • Pindahkan beras tadi kedalam rice cooker, dan masukkan air rebusan tadi bersama-sama dengan beras.






  • Masaklah macam nasi biasa. (Masa ni bolehlah bakar arang atas dapur.. jgn terlalu besar.. agak-agak besar 3 jari dewasa. )
  • Masak nasi sehingga kering. Kemudian susunkan ayam di atas nasi dan buatkan lubang ditengah2 nasi.
  • Buat aluminium foil bentuk kon, masukkan 2 sudu minyak. Letakkan di tengah tengah nasi. (pastikan tidak tumpah)
  • Masukkan arang yg telah menjadi bara ke dalam aluminium tersebut. Tutup periuk nasi supaya aroma asap terperangkap di dalam periuk. (Inilah penyedap nasi tue)
  • Masak lagi nasi itu sehingga 5-10 minit atau sehingga nasi masak. Setelah itu angkat dan hidangkan bersama salatoh dan zabadi.



Bahan Salatoh

6 biji tomato

4 biji cili padi

4 biji bawang putih

Gula

Garam



Cara-Cara

 Blender semua bahan kecuali gula dan garam – guna blender tanpa air..





  • Masuk dalam periok kecil
  • Didihkan dan perasakan dengan gula dan garam.
  • Ada orang tak masak.. terus hidang je, .. tapi saya lebih selesa untuk masak sekejap..
  • Settled salatoh.. kalau suka pedas bolehla tambah cili lagi kalau tak suka kurangkan.. kalau yang makan 3 orang tomato tu 3 biji dah cukuplah.




Bahan Zabadi

2 biji timun biasa/timun cina

½ biji bawang besar dihiris

1 biji lobak merah

Yogurt

3 sudu besar Mayonese

Garam




Cara-Cara



  • Hiris semua bahan2 nipis-nipis, basuh dan masuk dalam bekas besar sikit.




  • Campurkan yogurt dan mayonese kedalam bahan-bahan yang dipotong tadi.






  • Perasakan dengan garam. Siap.








  •  Nilah hasil salatoh dan zabadi.






  • Ini pulak hasilnya.. jemputlah cuba.. Insyallah sedap..






  • Nielah budak yang suka makan nasi mandy nie.. hu hu..  Semoga menjadi perkongsian yang bermanfaat... :)

6 comments:

  1. Alhamdulillah..sedaappp sangat

    ReplyDelete
  2. Terima kasih..resepi paling mudah

    ReplyDelete
  3. AlhamduLillah.. memang tgh teringin nak makan nasi Arab terima kasih.

    ReplyDelete
  4. waahhhh thanks sharing resepinya =)

    ReplyDelete
  5. ayam tak perlu dibakar dah le kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak perlu.. maafla baru reply.. lama blog bersawang..

      Delete