Balik kerja terasa lapar yang amat. Ada pulak office mate tadi sebut-sebut pasal masak ayam goreng kunyit.. disebabkan semalam baru je masak ayam, takkan hari- hari nak makan ayam kan.. so kita masak udanglah. teknik sama je.. bahan je berbeza.
Jom jengah dapur ape yang saya masak hari nie.. sebelum terlupa nie untuk 3 orang makan je tau..kalau lebih atau kurang kena budget sendiri ye..
Resepi Udang Goreng Kunyit
Bahan-bahan
Udang 6-7 ekor (Ikutlah udang ape pun)
1/2 batang lobak merah- hiris panjang-panjang
1 batang timun cina-hiris panjang-panjang
2 ulas bawang putih (ketuk/smash)
Cili padi @ Cili benggala (kalau suka pedas letak cili padi)
1/2 labu bawang besar hiris
Halia-hiris panjang-panjang
Serai- saya tak letak sebab takde..
Kunyit
Garam
Cara-cara
- Basuh udang dan perap sekejap bersama kunyit dan garam
- Panaskan minyak, tumis bawang putih dan halia hingga layu.
- Masukkan sayur-sayur yang telah di hiris, hingga layu juga.
- Kemudian masukkan udang. udang tak perlu dimasak lama.. kalau tak hilanglah rasa..
- Agak-agak air udang hampir kering, masukkan cili @ lada benggala dan bawang dan perisakan. Siap.
Pastu bolehlah hidang.. makan dengan nasi panas-panas. Menu simple tapi bolehla untuk yang baru balik kerja dan kelaparan.. he he
Semoga jadi menu yang bermanfaat..
No comments:
Post a Comment